Tommi Kaleniuksen ja Jari Kekäleen psalmien inspiroima Elämänpuu Kirkon juhlilla

Vuoden 2023 syksyllä Tommi Kalenius kollektiivin, Ohjelmatoimisto Kristallin ja Suomen Pipliaseuran tuottama suurproduktio toi hengellisen musiikin kentälle kiinnostavan uutuuden, Elämänpuu-konsertit, jotka ovat saaneet inspiraationsa Psalmien kirjasta.

Nyt yleisön rakastama konserttikiertue saa toivottua jatkoa, kun Tommi Kalenius ystävineen esiintyy toukokuussa Kirkon juhlilla Tampereella.

Elämänpuu koskettaa monella tasolla

Tommi Kaleniuksen sävellykset ja Jari Kekäleen sanoitukset ammentavat psalmien ajattomasta elämän kirjosta, samalla kun 12 kappaleen kokonaisuuteen yhdistyy raamatuntekstien luenta Piplian uuden psalmisuomennoksen mukaisesti. Maaliskuussa julkaistu suomennos Psalmit 2024 on käännetty hepreasta osana Pipliaseuran Vanhan testamentin VT2028-käännöshanketta.

Raamatun psalmeja on laulettu kautta aikojen. Psalmit ovat Raamatun luetuimpia kirjoja, ja ne ovat sanoittaneet inhimillisiä peruskokemuksia vuosituhansien ajan. Perjantai-illan konsertissa Tampereen Vanhassa kirkossa kuullaan rukouksenomaisia lauluja, jotka kutsuvat pysähtymään keskittyneesti, hiljentymään ja kuuntelemaan.

”Tällaisia tehdään kerran kymmenessä vuodessa”, sanovat Kalenius ja Kekäle Elämänpuu-produktion syntyhistoriasta. ”Kyseessä on suuritöinen kokonaisuus, joka yhdistää eri osa-alueita: taidetta, teologiaa, rukousta, terapiaa ja yhteisöllisyyttä. Saimme tähän alkusysäyksen jo 17 vuotta sitten tehdessämme ensimmäistä yhteistä psalmiteksteihin pohjautuvaa ’Ihmeellisesti tehty’ -teostamme.”

Psalmit puhuttelevat tässä ajassa

”Ajattelimme, että tämä on oikea hetki nostaa niitä hengellisen taiteen ulottuvuuksia esille, joita psalmit kätkevät sisäänsä: lohtua, rohkaisua, yhteisöä ja toivoa. Niitä elementtejä juuri tässä kohdassa maailmanhistoriaa tarvitaan”, sanovat Tommi Kalenius ja Jari Kekäle.

Konsertissa Tommi Kaleniuksen kanssa ovat esiintymässä Joonatan Rautio (piano), Tanja Torvikoski (laulu) sekä Teri Mantere (kitara, laulu).

Ekumeenisen psalmisuomennoksen takana on suuri asiantuntijoiden joukko: Piplian päätoimiset kääntäjät FT, FM Kirsi Valkama, FT Katja Seutu, Piplian muut asiantuntijat sekä hankkeen ekumeeninen ohjausryhmä.

Psalmit 2024 löytyy sekä tekstinä että Krista Kososen lukemana äänikirjana Piplia-sovelluksesta sekä osoitteesta Psalmit2024.fi. Kirkon juhlille valmistuu myös painettu kirja Uusi testamentti ja Psalmit, joka yhdistää samojen kansien väliin Uuden testamentin UT2020- ja Psalmit 2024 -käännökset.

Lisäksi Pipliaseura julkaisee Kirkon juhlilla Elämänpuu – uudet psalmit sävelin ja sanoin -äänikirjan, jossa Elämänpuu-musiikkikappaleet ja ääneen luettavat uudet psalmitekstit muodostavat konserttien tapaan monitasoisen, meditatiivisen kokonaisuuden.

Elämänpuu Kirkon juhlilla 2024

Tule mukaan kokemaan uudet psalmit sävelin ja sanoin.

Pe 17.5.2024 klo 22.30

Vanha kirkko, Tampere

vapaa pääsy

Lue myös

Raamattukin on syntynyt kokoustamalla

Aloitin tällä viikolla ensimmäisen kauteni kirkolliskokousedustajana. Kun tulin valituksi, ihmiset toivottelivat solkenaan paitsi onnea, myös kestäviä pakaralihaksia. Kirkolliskokous kun kokoontuu…

Pilviä taustalla, mies kävelee pitkin nousevaa sijoituskäyrää työntäen euron kolikkoa

Sijoittajan Raamattu

Suomentajat ja muut kirjallisuusalan freelancerit joutuvat usein tekemään kulttuuritekojaan saamatta vastineeksi kunnollista vaivanpalkkaa, tulevan vuoden elannosta mitään tietämättä. Minulla on…