Kävely on matka itseen

Hiljaisuuden poluille

Kadotitko itsesi arkeen? Tunnetko sisimmässäsi hiljaisuuden lempeän kutsun? Kiireisen hälinän keskellä sielu kaipaa hiljaisuutta. Vasta hiljaisuudessa voit kuulla, mitä sydämellä on sanottavaa. Usein ne tärkeimmät viestit nousevat esiin, kun maltat lähteä hiljaisuuden poluille.

Ota nyt aikaa itsellesi ja tee vähän pidempi lenkki. Jos mahdollista etsi kävelyllesi hiljaisia reittejä tai metsäpolkuja. Askelluksesi rytmi – vasen, oikea, vasen, oikea – tarjoaa hiljaisuudelle tahdin. Jos teet kävelylenkin jonkun toisen kanssa, sopikaa, että vaellatte hiljaisuudessa. Sopikaa, että juttelette vasta palattuanne takaisin. Siihen saakka olette puhumisen vaatimuksista vapaita.

Laskeudu hiljaisuuden kautta siihen yksinkertaiseen ajatukseen, että maa jalkojesi alla ja taivas pääsi yllä on Herran. Anna hänen hiljaisen läsnäolonsa ympäröidä sinut. Hiljaisuuteen astuessa ihmisen mieli alkaa usein suoltaa sekalaista ajatusten härdelliä. Älä hämmenny siitä, anna ajatusten tulla ja mennä, lipua ohitsesi kuin pilvet taivaalla. Kaikki on hyvin, olet Jumalan läsnäolon suojissa. Havainnoi hiljaisuudessa kuuluvia ääniä: askelten tasainen rytmi, lintujen laulu, vaatteiden kahina.

Askel askeleelta mielesi alkaa tyyntyä. Sinussa avautuu tilaa hiljaisuuden kuulostelulle. Mihin suuntaan on sinun kaipuusi? Kutsuuko sisimpäsi sinua johonkin muutokseen, pienempään tai isompaan? Anna hiljaisuuden tuoda esiin sitä, mitä se haluaakaan sanoa.

Lopuksi kiinnitä ajatuksesi myös niihin asioihin, mistä voit tänään olla kiitollinen.

”Tulkaa minun luokseni kaikki te, jotka olette uupuneet taakkanne alle. Minä annan teidän levähtää.” (Matt. 11:28)

Rukoile näin:

Kiedo minut hiljaisuuden viittaan.
Anna minun kuulla äänesi tuulen huminassa, lintujen laulussa,  sateen ropinassa ja askelteni äänessä.
Anna pyhän tuulesi puhaltaa minuun voimaa ja luottamusta.
Anna minun tuntea rauhasi, kun katson sinuun, Jumala.
Aamen.

Lähde yhdessä Agricola-kävelylle

Agricola-kävely on kotimainen pyhiinvaellus, jonka reitti kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Reitti kuljetaan osissa ja sen voi kulkea omatoimisesti kartan ja pyhiinvaelluskorttien kanssa, tai osallistua yhteisiin kävelytapahtumiin.

Agricola-kävelyn tarkoituksena on tehdä hengellinen matka itseen: löytää pyhiinvaeltajan huolettomuus, kiireettömyys ja vapaus. Pyhiinvaeltajat voivat hankkia Pipliakaupasta pienen seitsemänosaisen mietiskelymateriaalin, joka tukee pyhiinvaelluksen hengellistä matkaa.

Samalla Agricolan reitin kulkeminen muistuttaa lukutaidon merkityksestä. Meille Suomessa lukutaito on itsestäänselvyys, mutta maailmassa on vielä 773 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan.

Kun lähdet Agricola-kävelylle, muista myös lahjoittaa lukutaitoa, vaikka kulkemiesi kilometrien mukaan.

Ensimmäinen yhteinen lähtö kävelylle on la 15.4 klo 12.30 Pernajan kirkolta. Kävelyä tulee päivän aikana n. 20 km. Ei tarvitse ilmoittautua, kunhan olet lähtöpaikalla oikeaan aikaan. Kävelyn oppaana toimii Hannu Holma.

Lue lisää Agricola-kävelystä.

Teksti: Satu Toukkari, Suomen Pipliaseura

Lue myös

Agricola-kävely ja rukoushetki Turussa 17.9.2023

Agricola-pyhiinvaellusreittiä on kuljettu tänä vuonna viidettä kertaa. Kausi alkoi yhteiskävelynä Pernajasta Porvooseen, perinteisesti huhtikuun alussa Agricolan päivän aikaan. Sunnuntaina 17.9.…