Rauhan sanoja Raamatusta

valkoinen kyyhky lähtemässä lentoon

Jos oma oloni tuntuu jostain syystä ahdistuneelta tai rauhattomalta, muistan Jeesuksen lohdulliset sanat: ”Minä jätän teille rauhan; annan teille oman rauhani. En anna teille niin kuin maailma antaa. Rohkaiskaa sydämenne älkääkä pelätkö.” (Joh. 14:27)

Sota on jotain sellaista, mitä ei voi käsittää. Se iskee kaikkea ihmisyyttä ja lähimmäisenrakkautta vastaan. Itseäni vahvistaa tietoisuus siitä, että meitä kannatellaan, eri tavoin, ja juuri siten kuin kukin kulloinkin tarvitsemme. Varsinkin Uudesta testamentista, ajasta, jolloin Jeesus vaikutti maan päällä, voi lukea lohdullisia sanoja rauhasta ja huolenpidosta.

Raamattu ja rauha

Psalmit ja Jesajan kirjan kohdat ovat 92-käännöksestä, Uuden testamentin jakeet UT2020-käännöksestä.

Olen kertonut teille tämän, jotta teillä olisi minun rauhani. Maailmassa teitä ahdistaa, mutta olkaa rohkeita: minä olen voittanut maailman. (Joh. 16:33)

Älkää murehtiko mistään, vaan kertokaa kaikki tarpeenne Jumalalle. Pyytäkää häneltä, rukoilkaa ja kiittäkää häntä. Kaiken ymmärryksen ylittävä Jumalan rauha vartioi sydäntänne ja ajatuksianne ja saa ne pysymään Kristuksen Jeesuksen yhteydessä. (Fil. 4:6–7)

Onnellisia ovat rauhantekijät: heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi. (Matt. 5:9)

Jos rakastaa elämää ja tahtoo nähdä hyviä päiviä, on estettävä kieltään puhumasta pahaa ja huuliaan valehtelemasta. On käännyttävä pois pahasta ja tehtävä hyvää, etsittävä rauhaa ja pyrittävä siihen. (1. Piet. 3:10–11)

Kristuksen tuoma rauha ratkaisee, kuka on voittanut kamppailun sydämestänne. Siksi teidät on kutsuttu yhteisen ruumiin jäseniksi. Olkaa kiitollisia siitä. (Kol. 3:15)

Toivotan teille entistä enemmän myötätuntoa, rauhaa ja rakkautta. (Juud. 1:2)

Toivon, että itse rauhan Herra antaa teille kaikinpuolisen rauhan ja on teidän kaikkien kanssa. (2. Tess. 3:16)

Rauhantekijät kylvävät rauhaa ja niittävät oikeudenmukaisuutta. (Jaak. 3:18)

Tehkää sitä, mitä olette minulta oppineet ja saaneet tehtäväksi. Tehkää sitä, mitä olette kuulleet ja nähneet minun tekevän. Silloin Jumalan rauha on kanssanne. (Fil. 4:9)

Pyrkikää elämään rauhassa kaikkien kanssa ja tavoitelkaa puhtautta, jota ilman ei kukaan saa nähdä Herraa. (Hepr. 12:14)

Eläkää rauhassa kaikkien kanssa, jos se on teidän vallassanne. (Room. 12:18)

Rauhaa teille, sanoi Jeesus uudelleen. Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät. (Joh. 20:21)

Kunnia korkeuksien Jumalalle ja rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa. (Luuk. 2:14)

Herra antaa voiman kansalleen, rauhalla hän kansaansa siunaa. (Ps. 29:11)

Karta pahaa ja tee hyvää, pyri sopuun, rakenna rauhaa! (Ps. 34:15)

Lakatkaa te huolehtimasta! Tietäkää, että minä olen Jumala, kaikkia kansoja mahtavampi, korkein koko maailmassa. (Ps. 46:11)

Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa. (Ps. 4:9)

Kaiken ymmärryksen ylittävä Jumalan rauha vartioi sydäntänne ja ajatuksianne ja saa ne pysymään Kristuksen Jeesuksen yhteydessä. (Fil. 4:7)

Sille, jonka mieli on luja ja vakaa, sinä turvaat rauhan, kun hän turvautuu sinuun. (Jes. 26:3)

Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman, hän tuo pelastuksen sanoman ja sanoo Siionille: – Sinun Jumalasi on nyt kuningas! (Jes. 52:7)

Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi. (Jes 54:10)

Herran siunaus aina yhä vahvistava:

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua,
Herra kirkastakoon sinulle kasvonsa
ja olkoon sinulle armollinen.
Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi
ja antakoon sinulle rauhan.

(4. Moos. 6: 24–26)

 

Teksti: Tuija Numminen, yhteyspäällikkö, Suomen Pipliaseura

Lue myös

Kirje Daavidille?

Psalmien uutta suomennosta lukiessani herää ajatus kirjeestä Daavidille. Kirjoittaisinko? Mieli tekisi, mutta en tohdi. Miksi en? Oikeastaanhan hän on jotenkin…

Psalmeja kesän lapsille

Olen monen muun suomalaisen tavoin kesäihminen. Kesällä luonto puhkeaa kukoistukseen ja ihmisen mieli kevenee. Huomattavan paljon tästä osasi Chrisse Johansson…