Tansania

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman ensimmäiset pilottiluokat käynnistyivät Tansaniassa kagulun kielellä vuonna 2018. Varsinaiset luokat alkoivat elokuussa 2019. Kagulun vähemmistökielen puhujia Tansaniassa on noin 250 000.

– Ennen lukutaitoryhmän alkua en osannut mitään, Lusi kertoi. – Haluan, että lapseni käyvät koulua, jotta heidän elämänsä tulee olemaan helpompaa verrattuna omaani, kertoi tansanialainen Lusi Mnambo. Lusi kertoo, että haluaa jonainen päivänä lukea koko Raamatun. Unelmana on päästä töihin – erityisesti toimistotyöhön.

22-vuotias lukutaito-oppilas Wini Magawa kertoo tarinansa.
Watch the video in English.

Lukutaito-ohjelma Tansaniassa
Kagulun kieli
  • Tansaniassa on 55,5 miljoonaa asukasta
  • Tansaniassa puhutuin kieli on swahili ja hallinnon kielenä käytetään englantia
  • 61,4% kristittyjä, 35,2% muslimeja ja 1,8% kansanuskontoja
  • Lukutaitoisia 77,9%. Naisista lukutaitoisia on 73,1 %, miehistä 83,2 %

Olin perheen lapsista ainoa, joka ei päässyt kouluun

– Olin surullinen, koska olin perheeni lapsista ainoa, joka ei päässyt kouluun. Äiti tarvitsi apua kaksosten kanssa, eikä minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin auttaa kotona. Vanhemmat sisarukseni saivat jatkaa opintoja ja myöhemmin kaksosetkin pääsivät kouluun, sanoo 22-vuotias lukutaito-oppilas Wini Magawa Tansanian Gairosta. Perheessä on yksitoista lasta.

Wini näki kirkossa mainoksen lukutaitoryhmästä ja päätti ilmoittautua mukaan, koska halusi oppia lukemaan omalla kielellään.

Wini ei lapsena ymmärtänyt, mistä joutui luopumaan jäädessään kotiin auttamaan äitiä. Wini oli juuri aloittamassa koulua, kun kaksoset syntyivät. Muut sisarukset olivat ylemmillä luokilla, joten vanhemmat kokivat, että on helpointa, jos Wini jää kotiin.

– Ystäväni yrittivät vakuuttaa, että minun pitäisi mennä kouluun ja jättää kotityöt. Sanoin, että perheeni on köyhä ja kaksoset ovat syntyneet. Kukaan muu ei ole auttamassa äitiä, olen pahoillani. Siihen aikaan en ymmärtänyt, mitä tein. Jälkikäteen olen miettinyt, miksi minä en päässyt kouluun, vaikka kaikki sisarukseni pääsivät. Jopa kaksoset menivät kouluun – olen ainoa, joka ei käynyt koulua.

Winin lukutaitokurssin aloittaminen aikuisena herätti naapureissa hämmästystä.

– He nauroivat minulle ja sanoivat, että jätät kotityösi vain oppiaksesi lukemaan ja kirjoittamaan. He eivät uskoneet, että oppisin. Rukoilin, että Jumala auttaisi minua opinnoissa. Mieheni tuki minua tässä, joten uskoin itseeni, että minun on mahdollisuus oppia.

Nykyään naapurit ovat Winin puolesta onnellisia. Arki on helpottunut, sillä naapurit voivat lähetellä toisilleen tekstiviestejä soittamisen sijaan – se on myös edullisempaa. Winin unelmana on, että hänen omat lapsensa voisivat käydä hyvää koulua. Unelmana olisi myös lakiopinnot.

Lue lisää Pipliaseuran lukutaitotyöstä

”Uskomatonta, että tässä on koulutodistukseni” – lukutaito vahvistaa naisia Afrikassa Lukutaito-opetuksen pilottiryhmät käynnistyivät Malawissa Lukutaito oli Pipliaseuran
teemana vuonna 2018

 

Takaisin ylös