Raamattusunnuntai – Pipliaseuran virallinen kolehtipyhä

Vuonna 2022 Raamattusunnuntaita vietetään 10.4.2022
Jumalanpalveluksen kolehtikohde on Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma.

Saatuani lukutaitoluokan loppuun, haluan ryhtyä opettajaksi ja opettaa muitakin lukemaan lomwen kielellä. Minulla on oma yritys ja ihmiset kysyvät minulta usein neuvoja lomwen kielen lukemisesta ja kirjoittamisesta. -Mary Zimba,lukutaito-oppilas, Malawi

 

Kolehdin esittely jumalanpalveluksen yhteyteen

Lukutaidottomuus koskee maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa naista. Heidän kohdallaan perustava ihmisoikeus, oppiminen lukemaan omalla kielellä, ei toteudu. Suomen Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoite on kattaa 13 vähemmistökieltä itäisessä ja eteläisessä Afrikassa. Kielten valinta pohjautuu jo aiemmin tehtyyn raamatunkäännöstyöhön: ohjelmaan otetuille vähemmistökielille on käännöstyön yhteydessä usein ensimmäistä kertaa luotu oma kirjakieli.

Suomen Pipliaseuralla on ollut keskeinen rooli lukutaito-ohjelman käynnistämisessä. Työtä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhdessä kirkkojen ja paikallishallintojen kanssa. Lukutaitomateriaalin lisäksi ohjelmaan sisältyy myös opettajakoulutusta yhteistyössä SIL Internationalin kanssa. Naisten lukutaito edistää perheen ja koko yhteisön hyvinvointia. 55 euron avulla esimerkiksi saadaan Aapinen 10:lle naiselle ja yhden naisen 7 kuukauden lukutaitokurssi mahdollistuu 100 eurolla.

Muistamme Suomen Pipliaseuran työtä sekä yhteistyökumppaneitamme Afrikassa ajatuksin ja rukouksin.

Lahjoituksen mahdollistaminen

Mikäli jumalanpalveluksen livestriimissä mainitaan lahjoitusmahdollisuus, kannattaa se mainita lyhyesti:

Lahjoita tekstiviestillä 10 euroa lukutaitotyöhön:
Lähetä viesti PIPLIA LUKUTAITO numeroon 16499

Pipliaseuran keräyslupa:

RA/2022/1161 koko maa, ei Ahvenanmaa, 1.9.22 alkaen (Poliisihallitus 18.8.22). ÅLR 2022/4441 Ahvenanmaa 1.9.2022–31.8.2023 (Ålands landskapsregering 2.8.2022), lisää keräysluvasta piplia.fi

Mikäli striimissä mainitaan seurakunnan omat verkkosivut lahjoitusmahdollisuutena,  voi kopioida nämä lahjoitustiedot suoraan seurakunnan verkkosivuille:

Lahjoita Pipliaseuran lukutaitotyöhön – lukutaito saa aikaan hyvän kierteen

Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaitoiset naiset ohjaavat myös lapsensa kouluun, ja hyvän kierre kasvaa. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma on Pipliaseuran kärkihankkeita. Sen tavoite on lukutaito-opetus 13 Afrikan vähemmistökielellä Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa.

Lahjoita puhelimella
10 € tekstiviesti PIPLIA LUKUTAITO numeroon 16499
(Huomaa välilyönti sanan PIPLIA jälkeen)
10 € soita numeroon 0600 9 5127 (hinta 10,01 + pvm)

Mobile Pay: haluamasi summa lyhytnumeroon 92600 (viestikenttään sana lukutaito)

Lahjoita verkossa: piplia.fi/lahjoita

Pipliaseuran keräyslupa RA/2022/1161 koko maa
(ÅLR 2022/4441 Ahvenanmaa) Lisää keräysluvasta piplia.fi

Seurakunta vaihtoehtoisesti mahdollistaa Pipliaseuran työn tukemisen laittamalla oman seurakunnan Facebook-sivuille Facebook-keräyksen. Tarkemmat ohjeet Facebook-keräyksen perustamiseen tästä.

Lukutaitotyön esilläpitoon vinkkejä

Pipliaseuran lukutaitotyötä voisi pitää esillä esimerkiksi seurakunnan somekanavisssa ja messun striimissä olisi hyvä kertoa lahjoitusmahdollisuudesta. Tähän tarkoitukseen voi käyttää oheista lahjoitusvideota tai somekuvia. Myös instagramin ja facebookiin story-toimintoon sopivia pystykuva ja videoita.

Näitä voi käyttää mahdollisuuksien mukaan myös jumalanpalveluksen livestriimissä. Videota voi jakaa joko Youtubesta tai ladata alkuperäisen videon sekä somekuvia Google drivestä.

Kirkkokahveille lahjoitusmahdollisuus

Ehdotus yleiseen esirukoukseen liitettävästä rukouksesta

Jumala, anna rohkeutta yhä useammalle naiselle ja tytölle lähteä opettelemaan kirjaimia ja lukemista. Luo luottamusta kyläpäälliköiden ja lukutaitokoordinaattoreiden välille, jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan opetukseen. Tee mahdolliseksi lukutaidon tarjoama itsenäisyys. Poista häpeä ja opeta jokainen arvostamaan omaa kieltään ja kulttuuriaan.  Siunaa lukutaito-oppilaat ja opettajien työ. Tee hyvän kierre todeksi ja meistä kaikista sen mahdollistajia.
Aamen

Saarnainspiraatioksi

  • Poimi ideoita sunnuntain 10.4. saarnaan Pipliaseuran raamatunkäytön asiantuntijan Paavo Huotarin saarnajuuresta


Koululaiskirkkoidea

Agricolan päivän ja palmusunnuntain läheisyyden voi hyödyntää esimerkiksi koulukirkon muodossa.
Ota tästä ideoita


 Mitä toivoisit kolehdin esittelyn tueksi: Laita palautetta tästä.Lisätiedot:
Seurakuntapalvelun johtaja Antti Siukonen, antti.siukonen(a)piplia.fi, p. 040 517 8010