Raamattusunnuntai

Vuoden 2021 Raamattusunnuntaita vietettiin 11.4.2021.
Jumalanpalveluksen kolehtikohde Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma.

somekuvia kolehtikohteesta ladattavaksi tästä

Tyttö kirjoitustaululla

Kolehtikohde

Raamattusunnuntaina on Kirkkohallituksen määräämä kolehti Pipliaseuralle. Kolehdin tarkoitus on tukea Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Ohjelman myötä 20 000 naista oppii lukemaan. Tähän mennessä lukutaitoluokan on käynyt yli 4300 naista.

Lahjoituksen mahdollistaminen poikkeusoloissa

Kolehdin jäädessä pois voi seurakunta vaihtoehtoisesti mahdollistaa Pipliaseuran työn tukemisen laittamalla oman seurakunnan Facebook-sivuille Facebook-keräyksen:

Tarkemmat ohjeet Facebook-keräyksen perustamiseen tästä.

Mikäli striimissä mainitaan seurakunnan omat verkkosivut lahjoitusmahdollisuutena,  voi kopioida nämä lahjoitustiedot suoraan seurakunnan verkkosivuille:

Lahjoita Pipliaseuran lukutaitotyöhön – lukutaito saa aikaan hyvän kierteen

Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaitoiset naiset ohjaavat myös lapsensa kouluun, ja hyvän kierre kasvaa. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma on Pipliaseuran kärkihankkeita. Se ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Koulutamme 800 opettajaa, ja he opettavat 20 000 aikuista naista lukemaan.

Lahjoita puhelimella
10 € tekstiviesti PIPLIA numeroon 16499
10 € soita numeroon 0600 9 5127 (hinta 10,01 + pvm)
Mobile Pay: haluamasi summa lyhytnumeroon 92600

Lahjoita verkossa: piplia.fi/lahjoita

Pipliaseuran keräyslupa RA/2017/786 koko maa
(ÅLR 2021/5176 Ahvenanmaa) Lisää keräysluvasta piplia.fi

Mikäli jumalanpalveluksen livestriimissä mainitaan lahjoitusmahdollisuus, kannattaa se mainita lyhyesti:

Lahjoita tekstiviestillä 10 euroa lukutaitotyöhön:
Lähetä viesti PIPLIA numeroon 16499

Pipliaseuran keräyslupa:

RA/2017/786 koko maa, ei Ahvenanmaa, 1.9.2017–31.8.2022 (Poliisihallitus 18.8.2017). ÅLR 2021/5176 Ahvenanmaa 1.9.2021–31.8.2022 , lisää keräysluvasta piplia.fi

Lukutaitotyön esilläpitoon vinkkejä

Seurakuntien kolehti on Pipliaseuralle merkittävä tulonlähde. Koska seurakunnat eivät kokoonnu yhteen messuihin, niin Pipliaseuran lukutaitotyötä voisi pitää esillä esimerkiksi seurakunnan somekanavisssa ja messun striimissä olisi hyvä kertoa lahjoitusmahdollisuudesta. Tähän tarkoitukseen voi käyttää oheista lahjoitusvideota tai somekuvia.

Näitä voi käyttää mahdollisuuksien mukaan myös jumalanpalveluksen livestriimissä. Videota voi jakaa joko Youtubesta tai ladata alkuperäisen videon sekä somekuvia Google drivestä.

Pipliaseuran facebookissa lukutaitokahvit 11.4. klo 11.30.

Lukutaitoaiheesta keskustelevat Pipliaseuran lukutaitotyön asiantuntija Ari Vitikainen ja viestintä- ja varainhankintajohtaja Terhi Huovari. Aiheeseen liittyvä somekuvia seurakuntien käyttöön löytyy myös Google drivestä.

Kolehdin esittely

Maailmassa on edelleen yli 773 miljoonaa (luku Unesco) lukutaidotonta aikuista; heistä 2/3 on naisia.  Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaito tulee osaksi ihmistä eikä sitä voi ottaa pois. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma toteutetaan Yhtyneiden Raamattuseurojen tuella ja Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin. Suomen Pipliaseuralla on ollut keskeinen rooli lukutaito-ohjelman käynnistämisessä. Ohjelman kielet valittu sillä perusteella, että niille on juuri valmistunut tai valmistumassa Uusi testamentti tai Raamattu. Käännöstyön yhteydessä vähemmistökielelle on usein luotu kirjakieli ensimmäistä kertaa. Lukutaitoluokan on tähän menessä käynyt  yli 4900 oppilasta.

Lukutaitotyötä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhteistyökumppaneinaan kirkot ja paikallishallinto. Yhteistyössä SIL International Afrikan alueen kanssa koulutetaan 800 opettajaa, jotka puhuvat vähemmistökieltä äidinkielenään. Kullekin maalle on nimetty lukutaitotyön konsultti, joka ohjaa ja arvioi työn edistymistä omalla alueellaan.

Lukutaitomateriaalit laaditaan pedagogisesti kunkin kielen ominaislaadusta käsin. Aiheet sidotaan oppilaille tuttuun arjen elämänpiiriin, jolloin ymmärtäminen ja oppiminen on mahdollisimman luontevaa.

Naisten lukutaito vaikuttaa perheen ja koko yhteisön hyvinvointiin. Lukutaito saa aikaan hyvän kierteen.

Vuonna 2020 mm. lukutaito-opetukseen osallistui 1054 aikuista Keniassa ja Tansanissa. Malawissa tuotettiin 170 tarinaa lukutaitomateriaaliksi eritasoisille lukijoille.

 

”Kun ihminen oppii lukemaan, hän saa jotain todella arvokasta. Lukutaidosta tulee osa häntä, eikä sitä voi ottaa häneltä enää pois.” -Wilfred Ngalawa, ohjelmapäällikkö, Malawin Pipliaseura

Ehdotus yleiseen esirukoukseen liitettävästä rukouksesta

Jumala, rohkaise, että yhä useampi nainen ja tyttö saisi mahdollisuuden oppia lukemaan omalla kielellään.  Näin mahdollistuu täysivaltaisuus yhteiskunnassa kirjainten keskellä. Siunaa oppilaat ja lukutaito-opettajien työ pandemian keskellä. Ole läsnä onnistumisen hetkissä ja ilossa omankielisen raamatunluvun äärellä.  Anna voimaa hänelle, jolle oppiminen on haasteellista. Kanna eteenpäin sitä vahvuutta, jonka näemme äidissä, kun hän pystyy lukemaan lapsensa lääkkeen reseptin ja haluaa myös laittaa omat lapsensa kouluun. Tee hyvän kierre todeksi ja meistä kaikista sen mahdollistajia.
Aamen

Saarnajuuri

Pipliaseuran hallituksen puheenjohtajan, piispa Jukka Keskitalon saarnajuuri sunnuntaille 11.4. on  video-muodossa. Videota voi käyttää saarnan inspiraationa tai osana striimattua messua.

 Lisätiedot:
sidosryhmäpäällikkö Ulla Oinonen ulla.oinonen(at)piplia.fi, p. 050 352 1250