Raamattusunnuntai

Pipliaseuran Raamattusunnuntaita vietetään 22.4.2018. Kyseessä on 3. sunnuntai pääsiäisestä aiheella Jumalan kansan koti-ikävä.

Kolehtikohde

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa 16 vähemmistökielellä Suomen Pipliaseuran kautta. Lue lisää Itä-Afrikan lukutaitotyöstä. Lukutaito-ohjelma vahvistaa naisia ja hyvän kierrettä Afrikassa 

Katso malawilaisen lukutaito-oppilaan tarina:

Kolehdin esittely

Raamattusunnuntaina kolehti kannetaan Suomen Pipliaseuran kautta, Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan. Lukutaito-ohjelmaa toteutetaan 16 vähemmistökielellä neljässä Saharan etelänpuolisen Afrikan maassa.

Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa on yhteensä 45 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, joista enemmistö on naisia. Pipliaseurojen lukutaito-ohjelmassa koulutetaan nuoria naisia ja koulunkäyntinsä keskeyttäneitä tyttöjä lukemaan omalla äidinkielellään. Naisten lukutaito vaikuttaa perheen ja koko yhteisön hyvinvointiin.

Jumala lahjanne siunatkoon!

Saarnajuuri

Raamattusunnuntain viriketekstin on kirjoittanut Uuden testamentin tutkimuksen dosentti Outi Lehtipuu.

Teksti: Joh. 14: 1-7

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.”
Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet.”

Pyhän evankeliumissa Jeesus on jättämässä jäähyväisiä lähimmille seuraajilleen. Jäähyväiset eivät kuitenkaan ole lopulliset, sille Jeesus on menossa edeltä valmistamaan sijan myös ystävilleen ja hän lupaa palata takaisin noutamaan heidät luokseen. Jeesus vakuuttaa, että nämä tietävät kyllä tien perille.

Miten me tiedämme tuon tien tai miten voimme oppia sen tuntemaan? Uuden testamentin alkukielessä, kreikassa, tietämistä ja tuntemista tarkoittava verbi on ginōskō. Siitä juontuu myös lukemista tarkoittava verbi anaginōskō, jonka merkitys on sananmukaisesti ”tuntea uudelleen”. Lukeminen tarkoittaa siis jo kertaalleen tunnetun uudestaan mieleensä palauttamista.

Juuri siksi evankeliumit on meille kirjoitettu: jotta niitä lukemalla voisimme yhä uudestaan palauttaa mieliimme sen, miten Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan tulee Jeesuksen elämässä ja kuolemassa meidän osaksemme.

Lukutaito avaa tien uusiin maailmoihin. Se avaa mahdollisuuden myös tutustua uudestaan ja uudestaan Elämän tiehen ja Totuuden tiehen.

Lukutaitoa on usein verrattu näkemiseen. Lukemaan oppinut aikuinen saattaa sanoa: ”ennen olin sokea, mutta nyt näen.” Lukutaito tuo uudenlaisen kyvyn nähdä. Se antaa uudenlaisen mahdollisuuden oppia tuntemaan Jeesuksen ja hänen taivaallisen Isänsä. Kuten Jeesus seuraajilleen valuuttaa: ”Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet.”

Jeesuksen viitoittamalle Totuuden ja Elämän tielle kutsutaan meitä kaikkia. Ei vain meitä, joiden maanpäällinen asuinsija on täällä pohjoisessa, vaan Jumalan asuinsijat on tarkoitettu koko maailmalle. Tukemalla lukutaitoa edistävää työtä voimme olla osaltamme välittämässä kutsua tälle tielle voimaannuttamalla heitä, joilta lukutaito toistaiseksi puuttuu. Lukutaito on avain parempaan huomiseen. Se luo toivoa ja vahvistaa uskoa – niin ihmisen omiin mahdollisuuksiin kuin Jumalaan ja tämän rakkauteen.

Esirukous

Rukoilemme vähemmistökielillä tehtävän naisten lukutaitotyön puolesta Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Siunaa lukutaito-opettajien työtä. Rohkaise naisia opin tielle. Anna heille voimia ja sinnikkyyttä ponnistella lukutaidon oppimiseksi. Kiitos, että lukutaidon myötä ihmiset voivat itse tutkia sinun sanaasi ja löytää sieltä koko elämää kannattavan voiman. Aamen.

Virsiehdotuksia
422 Jeesus, Kristus nimeäsi
514 Anna meille rauhasi

105 Aurinkomme ylösnousi
162 Kristus kuningas

Lisää ideoita, Power Point-esityksiä, videoita, tekstejä ja eri ikäisille sopivia tehtäviä Lukutaitoa naisille-hankkeesta löydät Pipliaseuran vuositeemamateriaalista: https://www.piplia.fi/seurakunnille/vuositeemamateriaali/lukutaitoa-naisille-afrikassa/