Raamattusunnuntai 26.4.2020

Pipliaseuran Raamattusunnuntaita vietettin 26.4.2020. Kyseessä oli 2. sunnuntai pääsiäisestä, teemana Hyvä paimen.
Anna palautetta materiaalista.

Kolehtikohde

Raamattusunnuntaina on Kirkkohallituksen määräämä kolehti Pipliaseuralle. Kolehdilla olisi ollut tarkoitus tukea Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Ohjelman myötä 20 000 naista oppii lukemaan. Tähän mennessä lukutaitoluokan on käynyt yli 4300 naista.

Lahjoituksen mahdollistaminen poikkeusoloissa

Kolehdin jäädessä pois voi seurakunta vaihtoehtoisesti mahdollistaa Pipliaseuran työn tukemisen laittamalla oman seurakunnan Facebook-sivuille Facebook-keräyksen:

Mikäli striimissä mainitaan seurakunnan omat verkkosivut lahjoitusmahdollisuutena,
voi kopioida nämä lahjoitustiedot suoraan seurakunnan verkkosivuille:

Lahjoita Pipliaseuran lukutaitotyöhön

Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaitoiset naiset ohjaavat myös lapsensa kouluun, ja hyvän kierre kasvaa. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma on Pipliaseuran kärkihankkeita. Se ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Koulutamme 800 opettajaa, ja he opettavat 20 000 aikuista naista lukemaan.

Lahjoita puhelimella
10 € tekstiviesti PIPLIA numeroon 16499
10 € soita numeroon 0600 9 5127 (hinta 10,01 + pvm)
Mobile Pay: haluamasi summa lyhytnumeroon 92600

Lahjoita verkossa: piplia.fi/lahjoita

Pipliaseuran keräyslupa RA/2017/786 koko maa
(ÅLR 2019/4746 Ahvenanmaa) Lisää keräysluvasta piplia.fi

Mikäli jumalanpalveluksen livestriimissä mainitaan lahjoitusmahdollisuus, kannattaa se mainita lyhyesti:

Lahjoita tekstiviestillä 10 euroa lukutaitotyöhön:
Lähetä viesti PIPLIA numeroon 16499

Pipliaseuran keräyslupa: RA/2017/786, koko maa, (ÅLR 2019/4746, Ahvenanmaa), lisää keräysluvasta piplia.fi

Lukutaitotyön esilläpitoon vinkkejä

Seurakuntien kolehti on Pipliaseuralle merkittävä tulonlähde. Koska seurakunnat eivät kokoonnu yhteen messuihin, niin Pipliaseuran lukutaitotyötä voisi pitää esillä esimerkiksi seurakunnan somekanavisssa. Tähän tarkoitukseen voi käyttää oheista lahjoitusvideota tai somekuvia.

Näitä voi käyttää mahdollisuuksien mukaan myös jumalanpalveluksen livestriimissä. Videota voi jakaa joko Youtubesta tai ladata alkuperäisen videon sekä somekuvia Google drivestä.

Pipliaseuran FB-sivuilla kahvitellaan lukutaidon merkeissä su 26.4. klo 11 lukutaitoasiantuntijan Ari Vitikaisen ja sidosryhmäpäällikkö Ulla Oinonen kanssa. Lukutaitokahvien mainoksen voi ladata Google drivestä ja jakaa sitä seurakunnan FB-sivuilla.Kolehdin esittely

Maailmassa on edelleen yli 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista; heistä 2/3 on naisia. Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaito tulee osaksi ihmistä eikä sitä voi ottaa pois. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma toteutetaan Yhtyneiden Raamattuseurojen tuella ja Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin. Suomen Pipliaseuralla on ollut keskeinen rooli lukutaito-ohjelman käynnistämisessä. Ohjelman kielet valittu sillä perusteella, että niille on juuri valmistunut tai valmistumassa Uusi testamentti tai Raamattu. Käännöstyön yhteydessä vähemmistökielelle on usein luotu kirjakieli ensimmäistä kertaa.

Lukutaitotyötä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhteistyökumppaneinaan kirkot ja paikallishallinto. Yhteistyössä SIL International Afrikan alueen kanssa koulutetaan 800 opettajaa, jotka puhuvat vähemmistökieltä äidinkielenään. Kullekin maalle on nimetty lukutaitotyön konsultti, joka ohjaa ja arvioi työn edistymistä omalla alueellaan.

Lukutaitomateriaalit laaditaan pedagogisesti kunkin kielen ominaislaadusta käsin. Aiheet sidotaan oppilaille tuttuun arjen elämänpiiriin, jolloin ymmärtäminen ja oppiminen on mahdollisimman luontevaa.

Naisten lukutaito vaikuttaa perheen ja koko yhteisön hyvinvointiin.

Ehdotus yleiseen esirukoukseen liitettävästä rukouksesta

Rohkaise Jumala, että yhä useampi nainen ja tyttö Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa lähtisi opintielle.  Näin tulee yhä useammalle mahdollisuus täysivaltaisuuteen ja selviytymiseen yhteiskunnassa kirjainten keskellä. Pura esteitä ja anna voimia perheille lähettää lapset kouluun. Siunaa oppilaat ja lukutaito-opettajien työ. Ole läsnä onnistumisen hetkissä ja ilossa omankielisen raamatunluvun äärellä.  Anna voimaa hänelle, jolle oppiminen on haasteellista. Kanna eteenpäin sitä vahvuutta, jonka näemme äidissä, kun hän pystyy lukemaan lapsensa lääkkeen reseptin. Ensimmäisen itsekirjoitetun tekstiviestin sanoihin latautuu toivo, toinen mahdollisuus. Tee tämä todeksi ja meistä kaikista sen mahdollistajia.
Aamen

Saarnajuuri Hyvän Paimenen sunnuntaille 26.4.2020

Saarnajuuren on kirjoittanut pastori ja Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka.

”Meille on annettu erityinen tehtävä, mutta erityinen on myös tehtävän antaja: Hyvä Paimen, joka ei uuvu, kun meitä jo väsyttää. Hän ei hylkää, kun itse koemme riittämättömyyttä. Hän ei lakkaa rukoilemasta puolestamme, kun kohtaamme kipua ja pettymyksiä. Hän rakastaa, vaikka muut eivät kutsuisi mukaan yhteiseen porukkaan. Ja kun tämä elämämme loppuu, ottaa hän meidät lempeydellä vastaan, kädestämme kiinni ja kutsuu mukaan kaikkien Pyhien piiriin.

Lisätiedot: sidosryhmäpäällikkö Ulla Oinonen ulla.oinonen(at)piplia.fi, p. 050 352 1250