Agricola-kävely ja rukoushetki Turussa 17.9.2023

Agricola-pyhiinvaellusreittiä on kuljettu tänä vuonna viidettä kertaa. Kausi alkoi yhteiskävelynä Pernajasta Porvooseen, perinteisesti huhtikuun alussa Agricolan päivän aikaan.

Sunnuntaina 17.9. vaelletaan Agricola-kävelyn viimeinen osuus Piikkiöstä Turkuun. Yhteiskävely alkaa Piikkiön kirkolta klo 12. Ei ennakkoilmoittautumista – riittää, kun olet paikalla oikeaan aikaan. Kävelyn oppaana toimii Hannu Holma. Pyhiinkävelyn päätteeksi  Piplia tarjoaa kävelijöille ruokailun.

Agricola-kävelyn päättää kaikille avoin rukoushetki Turun tuomiokirkossa 17.9. klo 18. Mukana Aulikki Mäkinen Turun tuomiokirkkoseurakunnasta, ja musiikista vastaa Hannu Holma.

Agricola-kävely muistaa lukutaidottomia

Agricola-kävelyn ajatuksena on vaeltaa vanhaa Kuninkaantietä seuraillen Pernajasta, Mikael Agricolan synnyinpitäjästä, Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Idean takana on laulaja Hannu Holma, joka on toiminut yhteiskävelyiden vetäjänä jokaisena vuotena. Holman suvussa Mikael Agricolasta puhutaan Mikko-enona, sillä sukututkimus on osoittanut sukujuurien ulottuvan suomen kirjakielen isään.

Kävelyille onkin muodostunut luontevasti yhteys lukutaitoon ja sen opettamiseen. Kun Mikaelin sisar ei 1500-luvun Suomessa päässyt opintielle, sama tilanne näkyy nykyään muualla maailmassa, jossa 2/3 lähes 800 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta on naisia.

Lahjoita lukutaitoa

Pipliaseurojen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoitteena on, että 20 000 naista oppii lukemaan kuudessa Afrikan maassa omalla äidinkielellään. Merkitystä on juuri sillä, että ihmiset oppivat lukemaan äidinkielellään, mikä ei ole vähemmistökansoille itsestäänselvää. Lukutaito muuttaa paitsi oppijan myös hänen lähipiirinsä elämän, ja samalla hyvän vaikutus ulottuu uusille sukupolville.

Ohjelman tavoitteesta on saavutettu 59 %. Voit osaltasi vaikuttaa siihen, että hyvän kierre saavuttaa yhä useamman kaukaisen kanssakulkijan.

Lahjoita lukutaitoa vaikka kulkemisesi kilometrien mukaan!

Agricola-kävelyn voi tehdä myös omatoimisesti

Vaikka yhteiskävelyt päättyvät syyskuussa, Agricola-kävelylle voi lähteä myös omatoimisesti milloin vain joko kartan avulla tai aivan omia reittejä pitkin. Pyhiinvaelluksen tarkoituksena on tehdä hengellinen matka itseen: löytää pyhiinvaeltajan huolettomuus, kiireettömyys ja vapaus. Kävely sopii monenlaiselle liikkujalle, ja pyhiinvaelluksen kiireetön rytmi varmistaa, että hitaammatkin kulkijat pysyvät mukana.

Kävelylle voi hankkia matkaevääksi Pipliaseuran pyhiinvaelluskortit, joiden teemoina ovat: vapaus, hiljaisuus, huolettomuus, yksinkertaisuus, kiireettömyys, hengellisyys ja jakaminen. Kortit tukevat hengellistä matkaa virittäen näihin teemoihin rukouksen ja raamatunlauseen avulla. Korttien kanssa kävelylle voi lähteä myös pitkin omia reittejä ja muuttaa tutut kotipolut omaksi mietiskelyreitiksi.

Lisätietoja

Suomen Pipliaseura
Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja, terhi.huovari@piplia.fi, puh. +358 40 546 9016

Lue lisää

www.agricola.fi
Pipliaseuran lukutaitotyö

Lue myös

Agricola-kävely ja rukoushetki Turussa 17.9.2023

Agricola-pyhiinvaellusreittiä on kuljettu tänä vuonna viidettä kertaa. Kausi alkoi yhteiskävelynä Pernajasta Porvooseen, perinteisesti huhtikuun alussa Agricolan päivän aikaan. Sunnuntaina 17.9.…