Kirjailija Hanna Kivisalolta arjen voimasanoja

nainen hymyilee silmät kiinni

– Kirjoittamisessa on minulle  kysymys omien tunteiden ja ajatusten jäsentelemisestä, ja siitä, että puhallan toivoa niihin. Olisi ihanaa, jos lukija voisi peilata ajatuksiaan omiini ja saada sitä kautta uskoa siihen, että asiat järjestyvät, kertoo Hanna Kivisalo kirjoituksistaan. Kivisalo on seinäjokelainen teologian maisteri ja opettaja, jonka kirjoitukset Sekunnit ja tunnit -sometileillä ovat valloittaneet kymmenet tuhannet lukijat ympäri Suomen. Kivisalolta on juuri ilmestymässä kolmas teos Huokaus on Jumalan nimi. Tämän syksyn aikana hän kirjoittaa Piplian Arjen voimasanoja -blogiin kutsukirjailijana. Arjen voimasanoja on Piplian viikoittainen blogi, johon kirjoittavat Piplian ystävät ja työntekijät. Blogissa on luettavissa myös kirjailija Joel Haahtelan raamattumietiskelyitä.

Raamattu on toiminut usein Kivisalon teksteissä inspiraariona. – En ole itse mikään suuri toivonkantaja vaan ihan hirvittävän kova stressaamaan, joten joudun ammentaa toivoni itseni ulkopuolelta. Raamattu on osoittautunut oivaksi lähteeksi siihen. Palaan samojen kertomusten äärelle yhä uudestaan ja uudestaan. Raamattu on aina sama, mutta itse olen joka päivä aina vähän erilaisessa tilanteessa, joten yhdistelmä tuottaa aina uudenlaisia löytöjä, Kivisalo kertoo.

Kivisalolta on tulossa uus kirja, jossa hän tulkitsee Raamattua.
– Minulle Raamattu on sisäisen tyhjyyden täyttäjä. Kun tuntuu siltä, että elämän ylle laskeutuu sellainen merkityksettömyyden sumu ja ahdistava tyhjyys, kaivan kännykän ja avaan Piplia-sovelluksen. Yleensä alan lukea sovelluksen esiin nostamaa päivän sanaa ja sen ympärillä olevia jakeita, ja luen niin kauan, että sydän sykähtää. Aina niin ei käy, mutta yllättävän usein kuitenkin, Kivisalo pohtii. – Tykkään vertailla erilaisia käännöksiä, ja suomenkielisten käännösten lisäksi englanninkielistä The Message-käännöstä, jossa on otettu vähän tavallista suurempia taiteilijan vapauksia käännöksessä. Käännöksen voisi jopa sano olevan jonkinlainen innoittaja seuraavalle kirjalleni, jossa tulkitsen Raamattua vielä vähän isommalla pensselillä.

Kivisalon tekstit ovat tunnettuja siitä, että niihin on helppo samaistua. Miten kirjoittaja löytää aiheet teksteihinsä? Kivisalo kertoo, että Piplian blogiin tekstien teemat nousevat Raamatun lisäksi myös kuuntelemalla itseä.
– Olisi mukavaa olla automaatti, joka tuottaa toivottua tekstiä annettuun deadlineen mennessä. Kivisalo huokaisee ja jatkaa: – Olen ihmisenä omaehtoinen ja koen, että en edes itse voi päättää mistä kirjoitan. On vain suostuttava kuuntelemaan itseään, ja sitä, minkälaisia ajatuksia kirjoittamishetkellä nousee. Tämä on piirre, josta en itsessäni pidä, mutta ehkä kyseessä on myös lahja, joka auttaa luomaan ja pysymään aitona.

Kuva: ROK O ROK & INA LÄHTEENMAA

Lue myös

Nainen kuusimetsän keskellä

Mitä sinun tulisi muistaa?

Arjen alkamisen tunnistaa siitä, että muisti alkaa pursuta To do-listoista. Ensin täyttyy oma muisti, sitten puhelimen. Vaivalla lomalla palautettu kyky…

Mies katsoo kameraan ja hymyilee, kädessä puhelin ja lankakuulokkeet

Psalmeissa ihminen puhuu Jumalalle

Piplian uusi suomennos psalmeista eli Psalmit 2024 julkaistiin maaliskuussa. Kaikista Raamatun kirjoista se on juuri Psalmit, joista on tullut minulle…

Uudet psalmit menivät tunteisiin

Kun Psalmit 2024 viime viikolla julkaistiin, olin kauhuissani. Rakastan psalmeja ja osaan niitä ulkoa useita. Mitä jos inhoaisinkin näitä uusia?…