Lukutaito tekee haaveista totta Malawissa

Lapsena malawilainen Mina Asima, 19, haaveili opiskelevansa sairaanhoitajaksi. Hän halusi auttaa yhteisöään, Nnjenjen kylää, ja erityisesti naisia, tyttöjä ja lapsia.

Valitettavasti Minan haave sairaanhoitajan ammatista ei toteutunut, koska hän ei päässyt kouluun. Mangochin maakunnassa koulut ovat hyvin kaukana, ja lähes kymmenen kilometrin koulumatka oli lapselle mahdoton. Kukaan ei tarjoutunut auttamaan Minaa kouluun pääsyssä.

Koulutuksen puutteesta johtuen Mina ja monet hänen ystävistään kylässä ovat lukutaidottomia. Mina kertoo, että lukutaidottomuus on aiheuttanut hänelle harmia jo pitkään. Tilanteet, joissa tarvittaisiin luku- ja kirjoitustaitoa asettavat hänet ja toiset lukutaidottomat naurunalaiseksi yhteisössä ja aiheuttavat häpeää.

Mina kertoo: “Jos olet lukutaidoton, kukaan ei kunnioita sinua, vaikka olisit kuinka kaunis tai johtavassa asemassa. Jos olet lukutaidoton, menetät tärkeitä tietoja, etkä ymmärrä kuinka tärkeää lasten koulunkäynti on. Jos olet lukutaidoton, et tiedä mistä olet tulossa, etkä mihin menossa elämässä.”

Tänä vuonna Mina kuuli kyläpäälliköltään, että Malawin Pipliaseura aloittaa hänen kylässään lukutaitoluokan. Mina ilmoittautui innoissaan mukaan huhtikuussa, ja valmistui luokalta lokakuussa.

Mina kertoo olevansa todella iloinen, että on saavuttanut elämässä sen mistä on pitkään haaveillut. Hän osaa nyt lukea ja kirjoittaa. Mina on kiitollinen siitä, että lukutaito-oppitunteja oli helppo seurata, koska opetus järjestettiin hänen äidinkielellään jaoksi.

Minalla on yksi lapsi, ja hän aikoo pitää huolta siitä, että lapsi saa kunnollisen koulutuksen. “Olen valmis saattamaan hänet kouluun, oli se sitten kuinka kaukana tahansa. En halua että lapseni on lukutaidoton kuten minä olin” Mina kertoo painokkaasti.

Mina lupaa rohkaista muitakin lukutaidottomia osallistumaan ensi vuoden lukutaitoluokkiin, jotta hekin saisivat mahdollisuuden lukutaitoon. Hän itse osallistuu parhaillaan lisälukutaitokurssille, jolla syvennetään luku- ja kirjoitustaitoa lukutaitoluokalla opittujen perusteiden jälkeen.

 

 

Lue myös

Pysäyttävä lukurauha

Pysähdyn, hengitän. Mieleni valtaa kiitollisuus. Sunnuntaina 18.2. vietetään Lukurauhan päivää. Tarkoituksena on rauhoittaa kokonainen päivä kirjojen lukemiselle. Tunsin vetoa aiheeseen, samalla…