Raamattu kääntyy Kilimanjaron alla

Sumbawangan ylängöllä etelä-Tansaniassa aurinko nousee utuiseen elokuiseen aamuun. Kuuma ja kuiva vuodenaika on alkanut ja savu tuoksuu ilmassa – ympäri Rukwan lääniä poltetaan edellisen sadon maissin korsia ja heinää.

Lapset ovat saapuneet kouluun jo aamuvarhain lakaisemaan koulun pihoja ennen oppituntien alkamista. Puodit aukeavat hiljalleen, ja aamu-unisen kaupungin katujen varsilla istuskelee vanhuksia vaihtamassa tuoreimpia kuulumisiaan. Tavallinen arkipäivä on hyvällä alulla.

Paikallisen kirkon tiloissa tapahtuu kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa jotakin tavallisesta poikkeavaa: 1. Samuelin kirja on valmistumassa paikallisella fipan kielellä ensimmäistä kertaa kielen historiassa. Juuri tällä viikolla on tekeillä konsulttitarkistus, jossa neljä fipa-kääntäjää ja Suomen Pipliaseuran käännöskonsultti tarkistavat 1. Samuelin tekstiä loppuun.

Käännöshankkeet fipan, njihan, njamwezin ja asun kielille etenevät vauhdilla

Fipan kielen käännöshanke alkoi vuoden 2022 alussa. Tähän saakka kääntäjät ovat vedostaneet osan Vanhan testamentin historiallisista kirjoista. Kuluneen puolentoista vuoden aikana heillä on ollut paljon opittavaa sekä käännösperiaatteista että tietokoneen ja käännösohjelmiston käyttämisestä. 1. Samuelin kirjan tekstin taso kuitenkin osoittaa, että työ on alkanut hienosti.

Sumbawangasta kolmen tunnin ajomatkan päässä kaakkoon sijaitsee toinen kansanryhmä, jonka kielelle käännetään Vanhaa testamenttia: njiha. Paikallisen herrnhutilaisen kirkon tiloissa työskentelevät njiha-kääntäjät ovat edenneet samassa tahdissa sukulaiskielen käännösryhmän kanssa. Nämäkin neljä kääntäjää käyvät 1. Samuelin kirjan läpi konsultin kanssa elokuun aikana.

Alkanut viikko oli erityinen toisestakin syystä: Keski-Tansanian Taboran kaupungissa pidettiin tilaisuus, jossa siunattiin käyttöön njamwezinkielisen 1. Samuelin kirjan koepainos.

Taboran suurimman herrnhutilaisen kirkon tiloihin oli kokoontunut edustajia Tansanian Pipliaseurasta sekä iso joukko paikallisia kristittyjä. Tavoitteena on saada lukijoilta palautetta käännöksestä samalla, kun käännöstyö etenee. Tiimi, johon kuuluu neljä paikallista pastoria, on työskennellyt vuoden 2020 alusta lähtien. Historialliset kirjat (Joosua–2. Aikakirja) on pian tarkistettu loppuun, ja myös Mooseksen kirjat ovat jo hyvällä mallilla. Seurakunnat toivovat, että seuraavaksi käännettäisiin Psalmit, koska psalmeja luetaan jumalanpalveluksissa säännöllisesti.

Edellä mainittujen ohella Suomen Pipliaseura tukee asun kielen käännöshanketta, joka toimii Kilimanjaron lähellä Pohjois-Tansaniassa. Hankkeen neljä kääntäjää työskentelevät luterilaisen kirkon tiloissa Samen hiippakunnassa. Työ alkoi niin ikään kolme vuotta sitten, ja se on edennyt erinomaisesti.

Historialliset kirjat ja Mooseksen kirjat ovat pikku hiljaa valmistumassa. Tulevana syksynä tarkistetaan muun muassa Esterin kirja. Ensi vuonna kääntäjät alkavat vedostaa ensimmäisiä Vanhan testamentin runokirjoja: Psalmeja, Sananlaskuja, Saarnaajaa ja Laulujen Laulua.

Tärkeä työ tarvitsee myös varoja

Paitsi toivon sanoja, Raamattu äidinkielellä luo pohjaa kansanryhmien yhtenäisyydelle ja lukutaitotyölle.

Myös Tansaniassa Piplian työ tukee vähemmistökielten ja kulttuurien kehittymistä ja säilymistä. Raamatunkäännöksen edetessä tavoitteena on tuottaa alkeislukutaitomateriaalia lukutaidottomille heidän omalla äidinkielellään.

Lahjoitukset mahdollistavat tärkeän raamatunkäännöstyön. Yksin Tansaniassa miljoonat vähemmistökieltenpuhujat odottavat Raamattua omalla äidinkielellään. Sadat tuhannet asun, njamwezin, fipan ja njihan puhujat katsovat toiveikkaina tulevaan. Suomen Pipliaseura on siellä heitä varten.

Teksti: Chris Pekka Wilde, käännöskonsultti, Suomen Pipliaseura

Tule mukaan

Lahjoitukset mahdollistavat tärkeän raamatunkäännöstyön. Yksin Tansaniassa miljoonat vähemmistökieltenpuhujat odottavat Raamattua omalla äidinkielellään. Tule mukaan tukemaan raamatunkäännöstyötä Tansaniassa osoitteessa www.piplia.fi/lahjoita jo tänään.

Lue myös

Etualalla tietokone, taka-alalla nainen hymyilee

Intohimona työ kielten ja Raamatun parissa

Esittelyssä Piplian käännöskonsultti Riikka Halme-Berneking Riikka Halme-Berneking toimii raamatunkäännöstyön asiantuntijana ja konsulttina Suomen Pipliaseurassa. – Jo lapsuudestani juontaa intohimo työhön…

Omakielisen Raamatun lumoama

YUNNAN, Kiina – Zhao Yumein asuu syrjäisessä kylässä Yunnanin vuoristossa. Hän kuuluu etniseen wa-vähemmistöön. Zhaolla ei ollut pitkään aikaan Raamattua…

Mies nojaa tiskiin ja katsoo kameraan, etualalla kirjoja.

Vanhempien unelmaa jatkamassa

Viisivuotiaana Chris Pekka Wilde ilmoitti vanhemmilleen, että hän lähtee isona lähetyslääkäriksi Namibiaan. Englannissa syntynyt poika ei ollut koskaan käynyt Afrikassa,…