Lukeminen

Suojele hyvä tapa, niin tapa suojelee sinua

Ei ole olemassa yhtä oikeata vastausta, miten Raamattua tulisi lukea. Parasta on löytää oma tapa ja ajankohta. Toisten kokemuksista voi aina kuitenkin oppia jotakin. Jakeittainen Raamatun ladonta-asu ohjaa helposti lukemaan tekstiä niin, että kokonaisuuksien hahmottaminen kärsii. Raamattua kannattaa lukea samaan tapaan kuin mitä tahansa muuta kirjallisuutta. Valitse jokin evankeliumi tai vaikkapa Paavalin kirje ja lue se omassa tahdissa alusta loppuun.

Lukuohjelmat

Jotkut pitävät hyvänä ja suositeltavan oman lukuohjelman laatimista. Erilaisia lukuohjelmia on olemassa myös valmiina. Päivän eväät -ohjelma (Päivän eväät – pieni raamatunlukuopas) on ollut käytössä jo lähes 30 vuotta ja se on edelleen ajankohtainen. Ohjelman mukaan Raamattu voidaan lukea läpi 360 päivässä.

raamatunlukuopas13_1_lores copy

UT2020

UT2020 on Uuden testamentin uusi käännös suomen kielelle. Se on tehty alkukielestä suoraan mobiilikäyttäjille – kulkee siis siellä missä sinäkin.

UT2020 on tarkoitettu kaikenikäisille suomea puhuville mobiilikäyttäjille. Kääntämisen johtotähtenä on kuitenkin pidetty parikymmppisten ymmärtämää rikasta nykysuomea. Samalla kääntämisessä on otettu huomioon lukeminen päätelaitteelta. Käännös raamattu.fi:ssä ja Piplia-sovelluksessa.

Raamattumietiskely

Raamatunlukuhetkiin voi soveltaa hyväksi koettuja raamattumietiskelyn työtapoja. Mietiskelyä varten on hyvä varata tietty, säännöllinen aika ja omistaa se hiljentymiselle. Varattu aika kannatta rytmittää noudattamaan samaa kaavaa. Työskentelystä voi kirjoittaa päiväkirjaa.

 1. Valmistautuminen
  On tärkeää, että teet tilaa pysähtymiselle ja hiljentymiselle. Unohda kiireet, muut ihmiset ja vaienna häiritsevät äänet. Ota hyvä asento ja hengitä muutaman kerran syvään ja rauhallisesti. Pyydä Jumalaa siunaamaan mietiskelyhetki niin, että voit avautua hänen läsnäololleen ja puhuttelulleen.
 2. Vuoropuhelu Jumalan kanssa
  Kysy rehellisesti itseltäsi: Mitä minulle kuuluu juuri nyt? Keitä olen tavannut? Mitä tehtäviä olen tehnyt? Mitä asioita on ollut mielessä? Mitkä asiat ja ihmiset ovat viime päivinä olleet virkistäviä ja mitkä ovat puolestaan olleet kuluttavia ja vieneet voimiasi? Voit kirjoittaa ajatuksiasi muistiin. Kirjoittaminen auttaa hidastamaan vauhtia ja kuuntelemaan itseään.
 3. Raamatun lukeminen
  Lue tai kuuntele valitsemasi Raamatun kohta. Usein käy niin, että tekstiä kuunnellessa kiinnittää huomionsa eri kohtiin tai seikkoihin kuin sitä lukiessa.
 4. Puhu minulle, Jumala
  Pysähdy kuulostelemaan Raamatun jaksoa, jonka olet lukenut tai kuunnellut. Mitkä kohdat tai sanat tulivat sinua kohti? Kuulostele sitä mielesi sisimmästä käsin. Sanassa ja sen hiljaisessa mietiskelyssä Kristus itse on läsnä. Kuuntele, mitä hän haluaa sanoa sinua kohti käyneen, sinut pysäyttäneen sanankohdan välityksellä. Kun mieleen alkaa nousta ajatuksia, ne kannattaa kirjoittaa päiväkirjaan. Ota hiljentymishetkestäsi tämä sanoma mukaan omaan arkeesi.

Piplia-lehdessä ja piplia.fi:ssä julkaistaan säännöllisesti raamattumietiskelyitä, joiden kautta voit myös virittäytyä mietiskelyhetkeen.