Vuositeemamateriaali 2018

K-I-R-J-A-I-N kerrallaan – Lukutaitoa naisille Afrikassa

– Tunnen kirjaimet. Ennen olin pimeydessä kuin sokea ihminen. Nyt minä näen. Olen päässyt valoon, Eni Amadu, malawilainen 39-vuotias seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti kertoo.

Malawi on maa, jonka olemassaolon useimmat suomalaiset tietävät vain, koska poptähti Madonna adoptoi Malawista lapsia ja rakennutti sairaaloita. Maa on tunnettu korkeista hiv/aids-tilastoistaan sekä kuulumisestaan maailman kymmenen köyhimmän maan joukkoon.

Tämän vuositeemamateriaalin kautta opit tuntemaan toisenlaisen Malawin, erityisesti jaokansan naiset, joiden elämä on muuttunut pipliaseurojen lukutaito-opetuksen ansiosta. Kuulet syitä, miksi naiset eivät aikanaan ole oppineet lukemaan ja miten lukutaito muuttaa heidän elämäänsä. Toivomme, että kertomuksista välittyy myös se ilo ja toivo, jota vaikeissa olosuhteissa elävät naiset hehkuvat.

Jaokansan lukutaitoryhmät toimivat pilottina suuremmalle hankkeelle. Kokemusten pohjalta oppimateriaaleja lähdetään kehittämään myös muille kielille. Nyt alkavan lukutaito-ohjelman tavoitteena on opettaa 20 000 aikuista naista lukemaan omalla kielellään. Työ ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Materiaali antaa pienen välähdyksen myös Etiopiaan, jossa lukutaitotyö käynnistyy vuonna 2018.

Toivomme tämän vuositeemamateriaalin tulevan monipuoliseen käyttöön. Muistitikulta löydät artikkeleihin liittyviä videoita, kuunnelmia ja työskentelyitä. Materiaalin avulla vedät niin rippikoulutunnin kuin esittelet kirkkokahveille kokoontuneelle kansalle kaiken olennaisen lukutaitotyöstä Malawissa.

Olethan yhteydessä, jos haluat kuulla lisää!
Muistitikun sisältö:

  1. Artikkelikohtaiset työskentelyohjeet ja niiden materiaalit
  2. Lyhytvideot 4 kpl: Häpeä väistyy – Eni Amadun tarina, A:sta alkaen –Veronica, Aisha ja Martha opettavat lukutaitoa, Kirjain kerrallaan – Lukutaito-oppia Malawin kylissä, Zikomo- lasten pyhäkoululaulu
  3. Kaksi kuunnelmaa
  4. Kirjain kerrallaan -PowerPoint-esitys, tietopaketti Lukutaitoa naisille Afrikassa-ohjelmasta
    Lukutaidosta pähkinänkuoressa – PowerPoint-esitys työskentelyvinkkeineen

Huom! Kopio videot ja kuunnelmat oman tietokoneesi työpöydälle, jotta niiden katselu ja kuuntelu on sujuvaa.

Lataa teemamateriaali tästä

Materiaali on ilmainen. Toimituskulut 5 kpl:een ja sitä suuremmista tilauksista 10 euroa. Tilaukset puh. 010 838 6500 tai info@piplia.fi