AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Agricola-leivos valittu

Heidi Harjulan agricola-leivos

Heidi Harjulan suunnittelema Agricola-leivos vuodelta 2014. Leivosta on kehitetty v. 2016, ks. Agricola-leivoksen resepti.

Suomen virallista Agricola-leivosta haettiin keväällä 2014 kansalaisäänestyksen avulla Mikael Agricolan päivästä lähtien. Valinta julkistettiin Maailman kirjan päivänä 23.4. Voittajaksi nousi Makeaa murmelin täydeltä -blogin Heidi Harjulan puolukasta ja valkosuklaasta valmistettu leivos!

Suomen Pipliaseura onnittelee voittajaa!

Suomen Pipliaseura kiittää samalla kaikkia neljää bloggaria hyvän kilpailun luomisesta: maukkaista leivosehdokkaista sekä aktiivisesta osallistumisesta. Suurkiitos myös äänestäjille – teidän ansiostanne Suomeen on nyt valittu virallinen Agricola-leivos muistuttamaan maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä.

Kaikkinensa idea virallisesta Agricola-leivoksesta otettiin myönteisesti vastaan: ääniä kilpailussa annettiin yhteensä lähes yhdeksän tuhatta. Tavoitteena on, että Agricola-leivoksesta tulee vuosittainen traditio ja symboli, joka muistuttaa myös jatkossa lukutaidon merkityksestä demokratialle ja tasa-arvolle. Vielä nykyäänkin joka kymmenes aikuinen on lukutaidoton.

– Samankaltainen kehitys, joka aikoinaan Suomessa lähti liikkeelle Agricolan työn seurauksena, on edelleen ajankohtaista monien kansojen parissa. Pipliaseurojen raamatunkäännöstyö sysää osaltaan liikkeelle uusia kirjakieliä ja edistää omankielistä lukutaito-opetusta. Lukutaitotyöllä on merkittävä vaikutus yksittäisille ihmisille sekä kokonaisille kansoille. Se avaa sekä lapsille että aikuisille ovia koulutukseen, työelämään ja parempaan elämään, kertoo Terhi Huovari Suomen Pipliaseurasta.

Kilpailun voittaja Heidi Harjula kokee kilpailuun osallistumisen tärkeänä juuri lukutaidon edistämistyön vuoksi.

Lukeminen on aina ollut tärkeä osa elämääni, ja lukutaito on mahdollistanut minulle hienoja elämyksiä ja uusia oivalluksia niin vapaa-ajalla kuin opintojenkin saralla. Lukutaito on meille suomalaisille itsestäänselvyys, ja sellaiseksi soisin sen tulevan muuallakin maailmassa, Harjula kertoo.

Tavoitteena vuosittainen traditio

Makeaa murmelin täydeltä -blogin Heidi Harjulan Agricola-leivoksesta löytyy tuttuja pohjoismaisia makuja. Leivos koostuu kevyestä puolukkamarenkitäytteestä, täyteläisestä valkosuklaavaahdosta ja rapeasta kaurapohjasta.

Agricola-leivoksen suunnittelua inspiroivat suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet sekä perinteikkyys modernissa muodossa. Tärkeänä pidin myös sitä, että leivos on toteutettavissa kotikeittiössäkin, mutta samalla se haastaa kotileipureita kokeilemaan uudenlaista toteutustapaa. Maku on varmasti pienen vaivan arvoinen, Agricola-leivoksen luoja Harjula toteaa.

Suomen Pipliaseuran tavoitteena on, että Agricola-leivoksesta tulee vuosittainen traditio ja symboli, joka muistuttaa lukutaidon merkityksestä demokratialle ja tasa-arvolle.

–  Leivoksen resepti on vapaasti käytettävissä, joten jokainen kotileipuri pääsee jo nyt kokeilemaan, miltä leivos maistuu. Ensi vuoden huhtikuussa maistiaisia on tarjolla todennäköisesti laajemminkin, Huovari vinkkaa.

Agricola-leivoksesta on tulossa Suomen Pipliaseuran rekisteröimä tavaramerkki.

Agricola-leivoksen resepti

Päivitys 25.2.2016:
Heidi Harjulan suunnitteleman Agricola-leivoksen hengessä leivosta kehitettiin v. 2015–2016 leipojille hieman helpommaksi. Samalla on ajateltu suurempien erien tuotantoa: leivosta on nyt kätevä tilata myös paikallisilta leipomoilta tarjottavaksi erilaisiin tilaisuuksiin. Reseptin kehittelyn on tehnyt Kakkugallerian Sami Granroth.

Agricola-leivoksen resepti

Aiheesta muualla 23.4.2014

Yle.fi/uutiset
Agricola-leivoksia, vihdoinkin!
Kirjakielen isä Agricola sai oman leivoksensa
Hs.fi/ruoka
Puolukkaleivos valittiin Agricolan nimikkoleivokseksi
Mtv.fi/makuja
Puolukkaa ja valkosuklaata – tällainen on virallinen Agricola-leivos
Iltalehti.fi/ruoka
Tällainen herkku valittiin Agricola-leivokseksi
MTV3 Huomenta Suomi
Päivän puheenaihe
Kotimaa24.fi
Virallinen Agricola-leivos on selvillä
Seurakuntalainen.fi
Tässä on Suomen virallinen Agricola-leivos