AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Heidi Harjulan agricola-leivos

Lukutaitotyön symboli, Agricola-leivos muistuttaa suomalaisia maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä. Leivoksia nautitaan erityisesti Mikael Agricolan päivänä 9.4., mutta ne sopivat erinomaisesti seurakuntien tilaisuuksiin ja erilaisiin raamattu- tai muihin piireihin myös pitkin kevättalvea. Toki myös kotona tarjottavaksi.

Agricola-leivoksen avulla Suomen Pipliaseura haluaa muistuttaa suomalaisia maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä ja siitä, että vielä nykyäänkin joka kymmenes aikuinen on lukutaidoton.

– Samankaltainen kehitys, joka aikoinaan Suomessa lähti liikkeelle Agricolan työn seurauksena, on edelleen ajankohtaista monien kansojen parissa. Pipliaseurojen raamatunkäännöstyö sysää osaltaan liikkeelle uusia kirjakieliä ja edistää omankielistä lukutaito-opetusta. Lukutaitotyöllä on merkittävä vaikutus yksittäisille ihmisille sekä kokonaisille kansoille. Se avaa sekä lapsille että aikuisille ovia koulutukseen, työelämään ja parempaan elämään, muistuttaa viestintäjohtaja Terhi Huovari.

Valmista itse Agricola-leivoksia!

Ohje (12 kappaletta)

Pohja:
250 g kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
200 g rahkaa
250 g puolukkaa soseutettuna
3/4 dl puolukkahilloa
2-2,5 dl tomusokeria
150 g valkosuklaata
1,5 rkl puolukkalikööriä/-mehua
6 liivatetta
4 valkuaista
4 dl kermaa

Päälle:
2 dl kermaa
70 g valkosuklaata

Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa. Sekoita keskenään rahka, puolukkasose ja -hillo, tomusokeri ja lopuksi valkosuklaa. Laita puolukkalikööri tai -mehu kuumennusta kestävään mukiin ja lisää liivatteet, kuumenna mikrossa 20 sekuntia ja sekoita tasaiseksi. Lisää liivateseos ohuena nauhana puolukkatäytteeseen. Vatkaa valkuaiset ja kerma erikseen napakaksi vaahdoksi. Lisää vaahdot lopuksi varovasti käännellen täytteeseen. Lisää sokeria tarvittaessa. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia. Leikkaa hyytynyt leivospohja leivoksiksi.

Vaahdota kerma ja sekoita siihen sulatettu, jäähtynyt suklaa (70 g). Pursota ruusukkeeksi leivospalojen päälle. Koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.

HUOM! PIPLIA-lehden 1/2015 reseptissä kirjoitusvirhe: 50g kaurakeksejä 250g sijaan. Tähän korjattu oikea määrä.

Agricola_etusivu_3

Suomen Pipliaseura kuuluu Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) verkostoon. Pipliaseurat tekevät kaikkialla maailmassa työtä tuodakseen lukutaidon kaikkien ulottuville riippumatta kielestä, iästä tai sukupuolesta. Vuonna 2013 UBS tuki lukutaito-opetusta 43 kielellä 28 maassa. Suomen Pipliaseura on mukana lukutaitotyössä mm. Boliviassa, Argentiinassa, Egyptissä ja Kambodžassa.