Raamattusunnuntaita vietetään vuonna 2024 14.4. toisena sunnuntaina pääsiäisen jälkeen

Raamattusunnuntai tekee näkyväksi, että raamatunkäännöstyö ja lukutaito liittyvät kiinteästi toisiinsa. Lukutaitotyö on osa raamatunkäännöstyön kokonaiskaarta. Raamatunkäännöstyön yksi konkreettinen seuraus on, että vähemmistökansat saavat kirjakielen, omakielistä kirjallisuutta ja oppivat lukemaan omalla äidinkielellä.

Raamattusunnuntain kolehtituotto ohjataan Pipliaseurojen Lukutaitoa Naisille Afrikassa -ohjelmalle. Vuonna 2017 aloitettu ohjelma ulottuu kuudelle Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa, Angolassa ja Tansaniassa. Ohjelman myötä 20 000 naista oppii lukemaan. Vuoden 2022 loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu yli 59%. Ensimmäisten lukutaitoryhmien parissa tehty tutkimus paljastaa, että niistä naisista, jotka aloittivat lukutaitoryhmässä opiskelun täysin alkeista, jopa 88 % läpäisee kurssin päätteeksi lukutaitotestin. Ohjelman piirissä ovat aikuiset naiset sekä koulunsa keskeyttäneet tytöt.

Raamattusunnuntain kolehdin tilittämiseen liittyvät tiedot ja viitenumerot löytyvät täältä.

Saatuani lukutaitoluokan loppuun, haluan ryhtyä opettajaksi ja opettaa muitakin lukemaan lomwen kielellä. Minulla on oma yritys ja ihmiset kysyvät minulta usein neuvoja lomwen kielen lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Mary Zimba, lukutaito-oppilas, Malawi

Raamattusunnuntain materiaalit

Raamattusunnuntain ympärille voi rakentaa lukutaitotyötä esillä pitäviä tapahtumia hyödyntäen nettisivuilta löytyviä virikemateriaaleja. Vuoden 2024 saarnajuuri päivitetään sivuille helmi-maaliskuun taitteessa. Lukutaitoteemaiset videot löytyvät sivun alalaidasta.

pdf

Lataa Raamattusunnuntain saarnajuuri 2024

Piplian kansainvälisen työn johtaja, TT Seppo Sipilä pohdiskelee saarnajuuressaan miten tuttu kertomus lampaista ja paimenesta avautuu. Hyödynnä saarnassa tai Hyvän Paimenen viikon hartauspuheissa!

png

Lataa Somekuva IG Story lukutaito 2

Tarinallinen somekuva lukutaidosta julkaistavaksi seurakunnan instagram storyissä esim. Raamattusunnuntain yhteydessä. Teksti löytyy oheisesta tekstiliitteestä.

png

Lataa Somekuva IG Feed lukutaito 2

Tarinallinen somekuva lukutaidosta julkaistavaksi seurakunnan instagram feedissä esim. Raamattusunnuntain yhteydessä. Teksti löytyy oheisesta tekstiliitteestä.

Naisten lukutaitotyön esittely kirkkokahveilla

Lukutaitotyön globaalikasvatusmateriaalit

Globaalikasvatuksen materiaalipankissamme on monenlaisita työskentelyjä lukutaitoteemaan liittyen. Työskentelyjen avulla voit rikastaa lukutaidon merkityksen käsittelyä piireissä ja ryhmissä sekä aikuisten että nuorten kanssa.

Lisätietoja lukutaitotyöstä

Täältä voi lukea tarkemmin Piplian tekemästä lukutaitotyöstä.

Tarinoita lukutaitotyöstä

Lue ajankohtaisia kuulumisia Lukutaitoa naisille Afrikassa -hankkeeseen liittyen ja sen merkityksestä ihmisten arkeen.

Pysäyttävä lukurauha

Pysähdyn, hengitän. Mieleni valtaa kiitollisuus. Sunnuntaina 18.2. vietetään Lukurauhan päivää. Tarkoituksena on rauhoittaa kokonainen päivä kirjojen lukemiselle. Tunsin vetoa aiheeseen, samalla…